De andra folken

Orchernas syn på de andra folken

Nu är det så att det här är lite komplicerat. Det finns nämligen två uppfattningar om de andra folken bland orcherna, speciellt om människor – Dels den vanliga orchens uppfattning, i kontrast till Vos-Da-Lags (med sympatisörer) syn på andra folk.

Texterna nedan beskriver de andra folken ur Vos-Da-Lags synvinkel, då det är dessa orcher som kommer finnas på lajvet. Den redogör även vad skillnaden mellan deras åsikt och “vanliga” orchers åsikt är, för att få perspektiv över vad som skiljer dem åt.
Människor

För ett år sedan delade Vos-Da-Lag de övriga stammarnas syn på människorna. Människor är ohyra som borde rensas ut för att rena landet. De är inkräktare som tar landet och förstör det för alla andra levande varelser. Det har dock ändrats nu, det finns olika typer av människor dom i små byarna, som Tallträsk, och dom i stora byarna (städer) där Ljusordern kommer ifrån.
Människor är rätt lustiga. I allmänhet är dom rätt fega och korkade, men dom gillar att se sig som smarta och när dom har på sig plåt och är många så är dom kaxiga. Dom i små byar är dock oftast bara fega och korkade – om inte ljusordern är där. Dom är dock duktiga på att få mat att växa ur marken och om man uppmuntrar dom så kan dom vara modiga också. Människor kan vara till nytta bara man vet hur man ska hantera dom.

Ljusordern

Dom är människor dom med, men dom är människor som alltid har plåt och är kaxiga, men dom går att prata med så dom är okej. Även synen på ljusväktarna ändrades för ett år sedan. Innan sågs dom bara om irriterande människor som alltid stod i vägen för olog då vi skulle jaga bort människor från byarna. Dom är däremot naiva och för impulsiva. Dom har, om än ofrivilligt, släppt ut draken och dödat den och nu efter det så har våra schamaner börjat prata om ett stort mörker som sprider sig. Vi måste nog hålla ett öga på dom där ljusordern.

Tomtar

Där är alla olog eniga. Tomtar är små lustiga filurer som ställer till med hyss, dom är dock ofarliga och ibland väldigt underhållande.

Alver

Alver är i vägen! Dom är kaxiga och tror att dom kan bestämma över olog, bara för att dom är fler än olog… tur att dom är borta nu så vi slipper se dom!

Skogsväsen

Dom finns, så mycket vet alla. Vissa uruk har skymtat dom ibland, men ingen vet vars dom sover eller vad dom gör när dom är vakna riktigt. Vissa verkar snälla och gör inget annat än att bara gå omkring och njuta av skogen, medan andra bara är elaka och kan försöka döda den som sover eller lura folk att gå vilse i skogen.

Andar

Det finns olika typer av andar. Bra och dåliga. Vissa bra andar har vi i kroppen och dom ser till att vi mår bra. Men om du nyser så kan dom råka ramla ut och då kan en ond ande hinna smita in, enda sättet att förhindra det är att dunka den som nyser tre gånger i ryggen så den snälla får chans att återhämta sig och hinner före den dumma. Sen finns det andar som talar med schamanerna från gudinnan, men enligt schamanerna så verkar dessa andar inte få prata med dom mer för att gudinnan är arg på oss.

Häxor

Dom är luriga och lömska, men det verkar som att vissa av dom kan vara snälla ibland om det verkligen behövs. Men undvik dom helst om du kan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *