Tur och skrock

Tur

Det finns mycket gott som kan hända en bonde: Stor skörd, friska djur, och mycket lite av detta kan bonden själv råda över. Därför lägger folk på landet stor vikt vid tur. Det absolut viktigaste är i vart fall att inte drabbas av otur. För att skydda gård och by från otur har byborna ofta ett tomtväsen, eller tomte som de också kallas, i närheten. Om man inte är snäll mot tomten så kommer gården mest troligt drabbas av otur, därför ska man alltid se till att tomten mår bra.
Det finns många lokala variationer om vad som ger tur, men vanligt förekommande metoder är dessa;

– Alltid lämna mat
 från de godaste bitarna av måltiderna åt hustomten på gården. Det är allmänt välkänt att tomtar är förtjusta i sötsaker, och en glad tomte är en nöjd tomte, som ger mycket tur.

– Bära en symbol
för gården man kommer ifrån, vilket ofta kan vara en träbit med ett enkelt inristad märke såsom ett djur, växt eller runa. Speciellt tursamma träslag anses vara lönn och rönn.

Skrock och viskepelse

I små byar finns det många myter och berättelser som cirkulerar, som man i brist på städernas samlade kunskap ofta lägger rätt stor tillit till. Generellt handlar de just om den tur och otur som kan drabba en enkel bonde. Exempel på skrock som återberättas i trakterna kring Myrängen och Tallträsk  följer nedan, men man får även gärna hitta på egna varianter. Ingen by har exakt likadana sägner som den andra.
 – I skogen finns det trollstenar – stora, mossklädda bumlingar som sägs ha magiska egenskaper. Vissa hävdar att dessa stenar faktiskt är troll, att de är omöjliga att utskilja från vanliga stenar när de ligger stilla, men det är det långt ifrån alla som tror. Man tror bland annat att regnvatten som samlats på en trollsten kan bota sjukdomar, och att man bör leda en nyinköpt ko eller get kring en sådan sten för att den inte ska få hemlängtan.
 – En korp som sätter sig på hustaket visar att den gården kommer att få otur under det kommande året.
 – Åskan är farlig, och för att undvika att oväder uppstår ska man aldrig nämna åskan vid dess rätta namn.
 – Järn fördriver illvilliga väsen och otur. Om brödet inte jäser så är det något illvilligt väsen som har satt sin otur i den, och för att fördriva oturen ska man rista gårdens symbol i det med en järnkniv.
 – Blommor och växter anses ofta ha speciella egenskaper. Växande ljung skänker förtidig död. Men om blommorna bryggs till ett te under väldigt speciella omständigheter – som är olika i varje berättelse man hör – så tror man även att det kan göra det motsatta och ge liv till en döende person,. Ringblomma skänker varaktig kärlek, midsommarnattens dagg verkar helande och te bryggt på nyutslaget björkris hjälper mot smärta och ledvärk.

 – För att jaga otur på flykt så brukar man i Tallträsk bära rotfrukter i band om halsen och bältet, vilket i stort sett inte förekommer någon annanstans i Jormark.

– Knäckebröd eller äggskal i stövlarna är en effektiv metod för att undvika att illvättar – små elaka skogsvarelser i samma storlek som en räv – biter sig fast i fötterna på en då man vandrar kring myren. Detta för att de biter tills de hör det krasa under tänderna på dem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *