Omvärlden

Syn på omvärlden

Det här är den generella synen på omvärlden, sett från en bybos perspektiv. Tallträskare är dock inte som alla andra bybor, så vill du läsa mer om deras syn på världen kan du kolla här.

Stadsborna

Runtomkring i Jormark finns köpingar och städer. De som bor där brukar kallas för stadsbor eller borgare. De gånger de kommer brukar hela byn glädjas, för de gör sig ofta av med stora mängder pengar. Att behöva samtala med en stadsbo i andra avsikter än handel brukar däremot försöka undvikas då de oftast inte har något särskilt vettigt att säga. Stadsbor är oftast fåfänga, uppblåsta och arroganta, och även om de tror att de kan allt så finns det väldigt få stadsbor som ens kan hantera en vanlig plog, eller odla potatis för den delen.

Ljusordern

Ute i byarna vet man att uppskatta Ljusordern. När tomtar inte har fått den uppskattning de förtjänar, älvor har bytt ut ett människobarn mot en av sina egna eller vildväsen har förstört någons vedbod, då är det tur att Ljusväktarna finns och kan reda ut det. Det är inte vanligt att barn blir Ljusväktare, de behövs ju på gården, men de som blir det brukar respekteras. Om ingen blev Ljusväktare skulle det ju inte finnas några som kunde hjälpa byn med väsen.

Väsen

Ute i skogarna finns det många mystiska varelser, dessa kallas för väsen. Risken för att stöta på dessa varelser är större ju närmre Skogen man kommer. Många av dem kan både tala och tänka, men de är inte särskilt intelligenta.
Det finns många sorters väsen, mer än någon kan hålla reda på, så varför försöka? De som alla känner till är skogsgångare och gråväsen eftersom dessa är de farligaste. Förutom dem finns vättar, troll, älvor varuvlar och mycket annat. Vissa har inte ens ett namn, så de brukar bara kallas gemensamt för vildväsen.

Gråväsen

Gråväsen kallas även för orcher. Man känner igen dem på deras rynkiga ansikten och mörka, gråa hy. Gråväsen lever i flock och är smartare än de flesta andra väsen men inte lite intelligenta som människor. De kan ibland bli väldigt aggressiva och det är därför bäst att hålla sig på avstånd från dem. Men om de kommer för nära gårdarna så kör vi bort dem eftersom de ibland tar boskap.

Skogsgånare

Skogsgångare, långöron, skuggvandrare… Ja, de har många namn. Deras rätta namn är Alver men det är ett ord som vi aldrig uttalar eftersom det bringar otur och kanske skulle kunna locka till sig dem.
I sagorna så omnämns skogsgångare som mycket vackra men farliga och onda varelser. Det är ett välkänt faktum att långörat kan bruka magi och att en gåva från skuggvandraren alltid bringar mer ont än gott.
I yttre delarna av Jormark (tex Tallträsk) så händer det ibland att någon ser en skogsgångare på håll. En sådan händelse betyder alltid stor otur. Var rädd för alver!

Tomtar

En tomte är ett väsen som håller till kring byar. Tomtar bringar tur och därför brukar vi ställa ut mat och gåvor till dem för att de ska stanna. Tomte är alltså inte en speciell art av väsen utan snarare ett “yrke”.
Tomtar känner man igen på att de bär den traditionella toppiga luvan (en gåva från gårdsfolket) samt ofta andra människotillverkade kläder.
Skogsgångare är ALDRIG tomtar. Det är helt enkelt otänkbart.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *