Byar och städer i Jormark

Här är en lista på platser man kan komma från. Det är dock fritt fram att hitta på eget om man känner för det, Jormark är ett stort land och alla städer och byar får inte plats här!

Städer

Mittja är den största staden i Jormark och ligger i provinsen Mittmark. Mittja är styrd av Ljusordern och ses som hela landets huvudstad, i alla fall av de som bor där.

Stenköping ligger i provinsen Kormark, ganska så centralt i Jormark, nära Mittmark. Staden heter så eftersom att alla hus är byggda i sten eller lera. Det härjade nämligen en fruktansvärd brand för ungefär 60 år sedan som ödelade nästan hela staden. Sedan dess är det förbjudet att bygga hus av trä i Stenköping.

Knöbbelköping ligger i Hevsmark och styrs av ett råd av äldstar från släkten Knöbbel. Det har invånarna inget emot, eftersom den största delen av dem är Knöbblar. Utomstående bemöts ofta med misstänksamhet och sura miner.

Trollheim är en av de större städerna i provinsen Yttermark. Staden kallas som den gör på grund av en händelse som utspelades för mycket länge sedan, då staden nyss hade anlagts. Ett väldigt bergstroll dök upp och försökte passera rakt igenom staden, utan att bry sig om murarna och husen som stod där. En fantastisk strid tog plats, där Halvar Trollbane stod främst i ledet. När allt hopp tycktes ute så gav han trollet det dödandet hugget med sitt legendariska svärd Stormhjärta, vilket ännu är en berättelse som talas om kring lägereldarna.

Byar

Åkerboda ligger i Yttermark och är ungefär som en by ska vara. Eftersom att byn ligger så nära Skogen går det dock rykten om att byborna använder kottar som valuta. Någon sägs även ha blivit sedd ridandes på en älg.

Vattnaskog är en del av Hevsmark eller Yttermark, det är ingen som riktigt vet var gränserna går så här långt ifrån civilisationen.

Broby är en liten håla som ligger i Hevsmark. Om man reser mot Vattnaskog kan man stanna till på det lilla värdshuset “Den gyllende Granskuran” som egentligen är det enda som finns att se i Broby. Byn har inte ens en bro.

Storsjö ligger i en provins som heter Kormark. Varför byn heter Storsjö är ett mysterium eftersom närmsta sjö ligger en halv dagsmarsch bort och dessutom är ganska så liten. Enda anledningen till att gårdarna inte ligger vägg i vägg är att man måste få plats med åkrar emellan, till skillnad från byarna längre ut mot Skogen där det är så långt mellan gårdarna att man knappt kan förstå att det är en by. (Vi har dessutom ingen aning om vad det är för odjur ni pratar om.)

Brunnby är en medelstor by i provinsen Kormark. Det är en by som till större delen försörjer sig på jordbruk och markerna runt omkring är uppodlade i frodiga, vackra fält med få kringliggande skogar. De som är bönder har det bra i Brunnby, mycket tack vare den näringsrika jorden och närliggande floden.

Svarthäll ligger belägen i provinsen Yttermark, nära de stora skogarna i Jormarks utkanter. Byn är ofta terroriserad av olika skogsvarelser, och stundvis även gråväsen. Svarthäll kallas som den gör för att byn, robust byggd av såväl trä och sten med täta gator, ligger ovanpå en låg bergshäll som är så mörk att den nästan är svart. Runt denna ö av sten är skogen tät och mörk och det är få andra personer kommer dit eller reser därifrån, och det råder en ständig vaksamhet mot skogen och dess väsen.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *