Orcher – Stammarnas folk

Introduktion – Vad menar vi med gråväsen och orcher?
Ett gråväsen är ett brett ord som beskriver en sorts väsen som finns i skogarna kring människornas  rike Jormark. Ett annat ord för ett gråväsen är orch eller ork. Orcherna själva kallar sig för ”Olog”, vilket på det gamla orchiska språket betyder ”stammarnas folk”. På den här sidan hittar du allt du behöver veta om gråväsen, allt du behöver för att kunna spela en riktigt bra orch på lajvet.

Sedan händelserna i Myrängen förra året så finns det även människor som lever bland orcherna. Mer om dem står längre ned i det här dokumentet!

Om orchen – Hur ser orchen ut och hur skiljer sig orcher från människor?
Gråväsen ser ut på många olika sätt, precis som människor. Vissa är stora, andra är mindre. Alla orcher har dock grådaskig eller mörk hy, de flesta har också mörkt hår även om vissa har ljust.
Elaka tungor säger att de blonda eller rödhåriga orcherna är släkt med människorna, men om man säger det högt får man nog skallen krossad av det blonda hårets ägare. Orcher tål också mycket mer stryk än vad människor eller alver gör.

Orcher går klädda i mörka kläder, gärna svarta eller mörkgröna. Detta för att man ska synas sämre i skogen och på natten. Läder är också väldigt vanligt, och de som kan har ofta dekorationer och smycken av ben. Halsband av ben är mycket vanligt. Alla som har råd har någon slags rustning, även till vardags. I en kultur där man slåss så mycket som i orchernas lever man längre på det sättet. Den vanligaste rustningen är läder med fler eller färre plåtbitar på, men de som är lite rikare har ofta brynjor eller annan, tyngre rustning.

Utrustning på lajvet
Vi kräver inga lösdelar såsom masker, näsor, öron, etc. för att spela orch. I stället kommer vi att satsa på att enbart använda grått och svart smink för att åstadkomma orchernas utseende. Dessutom så kommer all sminkning att lösas på plats så detta är inte något du behöver fundera över i förväg om du inte vill. Du som spelar orch kommer att få allt smink du behöver av lajvet. Att ha ett klassiskt orchutseende och använda mask/lösdelar är också tillåtet, men inget krav!

Samhälle – Hur fungerar orchernas stammar och vad gör orcher hela dagarna?
Orcherna lever i stammar där man alltid försöker göra det bästa för stammen. Den orch som lever ensam kommer inte klara sig länge. En stam leds av en Durub, eller hövding som det också heter.
Duruben är den orch som anses vara den bästa krigaren i stammen, dock inte nödvändigtvis den starkaste. En bra krigare måste till exempel också kunna leda och planera bra. Andra krigare kallas för Sundar, och när krigarna inte följer sin Durub i krig så jagar man eller samlar ätliga saker i skogen.

Det andliga, kontakten med andarna och demonerna, leds av stammens Dushatar eller schamaner som de också kallas. Att tänka värderas också högt bland gråväsen, så tänkare och hantverkare brukar gå under namnet Igrim. Igrim ägnar sig också åt att samla ätliga saker i skogen, orcherna älskar att äta och en skicklig Igrim som kan skaffa fram honung eller andra godsaker brukar värderas högt.

Dessa tre klasser – Sundar (krigarna och jägarna), Dushatar (schamanerna och andevetarna) och Igrime (tänkarna och hantverkarna) – är de yrken orcherna kan ha. De flesta ägnar sig varje dag åt att hitta mat, men Igrim är ofta de som faktiskt får stå vid grytan när det blir dags att laga den.

Kultur – Hur tänker man och vad är viktigt för en orch?
Orcherna slåss mycket, och det syns på att man alltid försöker ha ett vapen om man kan. Hos orcherna hälsar man genom att dra vapen och visa det, eftersom om man inte visar sitt vapen har man gömt det och är därför inte att lita på.

Det viktigaste för en orch är att stammen har det bra, så man gör vanligtvis som sin durub säger och man antar att duruben tar hjälp av både igrimer och dushatarer innan duruben fattar ett beslut, man måste ju ha både styrka och vishet bakom sig när man ska göra något viktigt.

Man är rädd för elaka demoner och vill ha kvar snälla demoner och andar, så det finns många sätt man kan hålla alla varelser i den osynliga världen där man vill ha dem. Till exempel har orcher ofta på sig ben som smycken, som rasslar mot varandra för att skrämma bort elaka demoner och som lockar till sig snälla. Om man nyser hoppar ens egen ande ut genom näsan, så då försöker små demoner hoppa in för att hitta på dumheter. Då är det bäst om man gör horn med händerna så att demonerna tror att man är en av dem så att ens ande hinner hoppa tillbaka. Om någon nyser och inte gör horn måste man alltså dunka till denne för att få demonerna att fara någon annanstans, det går inte för sig att ens kompisar har demoner i sig.

Religion – Vad tror orcher på?
Enligt orcherna är världen skapad av den mörka gudinnan Ogrinnah, ett urgammalt väsen som drömde fram världens ljus och liv för länge, länge sedan. Orcherna skapades av Ogrinnah för att bevara världens balans och försvara den mot allt ont som finns i den, och som kommer finnas. Orcher ser sig därför ofta som något av världens beskyddare mot människorna.

Alla orcher vet att det finns ändlösa mängder andar och demoner i världen. Andar är gamla, mäktiga och visa gråväsen som dött och blivit en del av den osynliga världen dushatarerna kan se. Dessa andar kan ofta ge råd och påverka väder, jaktlycka och annat man vill ha hjälp med. Demoner är varelser som helt hör hemma i den osynliga världen, men som kan hjälpa till i den riktiga om de vill. Demoner är på inget sätt onda, precis som med gråväsen och människor så finns det goda och
onda demoner, även om de har många egna planer. De flesta demoner är svaga och många gillar att ställa till med små spratt för orcherna eller hjälpa till i vardagslivet.

Språk – Hur pratar orcher?
Orcherna pratar kort och snabbt utan massor av krusiduller. Det viktigaste är att den man pratar med förstår vad man vill ha sagt, därför struntar man i försköningar och beskrivningar om de inte är
viktiga.

Det finns också ett gammalt, gammalt språk som kallas för ug-golob som ingen pratar särskilt mycket. Legenden säger att Ug-golob är språket Ogrinnah pratar, men som orcherna inte längre förstår helt. Orcher använder några få låneord från ug-golob, som till exempel ”olog”, som betyder orch, och ”skai” som man ropar när man blir arg. De flesta använder alltså bara några få ord på ug-golob. Innan lajvet kommer vi gå igenom några ord så att vi kan krydda språket med dem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *